Cind eram la o virsta frageda o auzeam pe bunica mea spunand ca nu a putut sa doarma toata noaptea din cauza gandurilor. Si nu intelegeam acest concept. Adica eu ma urcam in pat, inchideam ochii si ma trezeam dimineata. Era chiar atat de simplu. Anii au trecut si pina acum citeva luni….nu puteam sa dorm….de…..ganduri.
Asteptand pe cineva in fata salii Dalles acum circa un an si ceva, am decis sa intru in librarie si sa mai “pierd timpul”. Atunci mi-a picat in mana o carte pe care am considerat-o pura intamplare dar care mi-a deschis calea catre noi si noi descoperiri in ceea ce priveste adevarul despre mine, despre ceea ce sunt in esenta, despre ceea ce pot sa realizez si tot asa. Initial mi-a atras atentia titlul cartii. Am luat-o si nu am citit-o decit citeva luni mai tirziu….cu siguranta atunci cind ii venise rindul.
Am aflat ca in acelasi mod in care poti sa tii un pix in mana si spui: “am un pix” dupa care ii dai drumul, la fel poti sa spui: “am un gand” si apoi ii dai drumul. Pentru ca TU ai un gand si nu gandul te are pe tine! Mi s-a parut ceva extraordinar, fiind bolnav de scenarita acuta la vremea respectiva si avand o minte activa in permanenta. Gandurile si scenariile devenisera parte dintr-un stil de viata deja agasant si obositor pentru mine. Asa ca am aprofundat un pic materialul din carte si am gasit si instrumentele necesare aplicarii acestei teorii. Va prezint doar un aspect:
– S-a demonstrat stiintific faptul ca mintea omului nu poate sa sustina in acelasi moment T(0) doua ganduri. Prin urmare va trebui sa va monitorizati gandurile si sa va surprindeti (oricum ati facut-o des) gandindu-va la ceva. Nu de putine ori spuneam: ia uite frate ce ma gandesc eu la…sa zicem…varza. In clipa in care v-ati surprins gandindu-va la “sa zicem varza” contracarati chiar daca pare fortat, cu un gand placut, cum ar fi in cazul meu cafeluta si sucul de piersici de pe terasa preferata din Vama Veche, la 8 dimineata. La inceput poate parea greu, dar va jur ca se poate si ca in timp devine ceva natural si nici macar atat de complicat. Si stati cu gandul asta bun pina cind va luati iar cu cele lumesti. Dar atentie la ganduri. Monitorizati continuu. Si cum apare ceva ce nu va da pace, dati cu gandul bun.Functioneaza si in cazul celor impulsivi, care arunca cu obiecte prin jur atunci cind se enerveaza. Am o cunostinta care isi distrugea cu regularitate laptopul, nereusind sa reziste tentatiei de a-i aplica un tetsui uchi (lovitura de pumn de sus in jos) atunci cind se enerveaza. Dupa ce i-am prezentat ideea cu gandul bun, a reusit sa se abtina destul de mult. Cu mult umor mi-a spus deunazi: vino repede ca nu merge laptopul si pentru azi nu mai am decit un singur gand bun si tare imi e sa nu clachez! E ceva simplu asadar, aplicabil in orice situatie, cu mult umor si cu dorinta de autocunoastere. Exemplul de sus suna a testimonial…de fapt, chiar este!
E un exercitiu extraordinar de simplu si de eficient. Dar necesita chef de joaca si experimentare, vointa si acceptarea faptului ca aveti o problema cu gandurile. Nu va vede nimeni, nu ride nimeni de voi pentru ca nu e ceva la vedere, poate fi doar o joaca a voastra cu voi insiva. Din ciclul: …si daca merge??…. Am recomandat cartea unor apropiati si feedback-ul a fost unul pozitiv din toate directiile.
Cartea despre care vorbesc si pe care o recomand oricui doreste sa se descopere pe sine si sa-si schimbe cu adevarat viata in bine, in mai bine, se numeste “Calugarul care si-a vandut Ferrarri-ul” si este scrisa de Robin S. Sharma, aparuta la Edita Excalibur in 2007. O puteti gasi in librari sau scriind titlul cartii in Google. Veti gasi cu siguranta librarii online care o ofera. Nu va dau link-uri pentru ca trebuie sa fie alegerea si cautarea voastra. Va recomand insa SA O CITITI si nu doar sa o parcurgeti sau sa o bifati! Garantat, e o lectura excelenta chiar si la a doua sau a treia reluare.
Pina una alta, am scapat de ganduri razlete pe care mintea le urmarea pina la epuizare! Ba chiar am aflat ca nu toate gandurile erau ale mele, unele le mai prindeam si “din zbor” ! De cite ori nu ati plecat cu zimbetul pe buze de acasa si dupa 4 statii de metrou v-ati ingandurat? Gandurile…zboara….de la unul la altul! Cind afli cine esti cu adevarat stii si ce ganduri iti apartin!
Daca TU crezi ca vrei si trebuie sa schimbi ceva la modul de viata ai dreptate!
Daca TU crezi ca nu vrei si nu trebuie sa schimbi nimic la modul de viata, iar ai dreptate!
O scurta descriere a cartii ar fi: Oricui ii place o fabula reusita, si aceasta este, cu siguranta, una dintre ele. Protagonistul este Julian Mantle, avocat de mare succes cu un program innebunitor si un set rusinos de prioritati spirituale. Desigur, a fost nevoie de o criza (un atac de cord) pentru a-l face pe Mantle sa ia o pauza. Si pauza a facut – vanzandu-si brusc toate bunurile mult-iubite pentru a calatori prin India in cautarea unei existente care sa aiba un sens. Invatatorii, guru, din Himalaya intalniti in drum dau sfaturi simple, cum ar fi acesta: “Ceea ce ti se asterne in fata si ceea ce se afla in urma ta nu inseamna nimic pe langa ceea ce se afla inlauntrul tau”. Totusi, iti vine usor sa treci peste simplitatea istorisirii fiindca fiecare sambure de intelepciune este adaptat in asa fel incat sa se adreseze persistentelor stari de neliniste interioara ale intelectualului occidental.