Salut!
Ce faci? Sunt convins ca o mie de lucruri, tu, drag prieten colectiv. Sper sa fie de bine, sincer. Am fost aseara supus unei terapii muzicale, o seara de muzica blues de calitate….iar in week end fug la Baicoi cu piesa de teatru. E prima reprezentatie in afara Bucurestiului si sunt nerabdator sa vad cum iese.
In articolul acesta as vrea sa includ un citat din cartea lui Stuard Wilde intitulata Al Saselea Simt. Motivul pentru care fac acest lucru este acela ca am fost impresionat de continut. Personal, nu am regasit o asemenea abordare nicaieri altundeva, desi dintotdeauna am simtit ca “e ceva putred in Danemarca”. Asadar, minunatul autor care m-a inspirat si cu volumul Forta (Miracole) spune asa:
“Tot ce inseamna perceptie a celui de-al saselea simt este de natura yin, deoarece este maleabila, delicata si se naste din echilibru. Insa noi suntem nevoiti sa ne exersam perceptia in mijlocul ritmului haotic al vietii moderne, care, adeseori, ne face sa ne indreptam in cealalta directie, indepartandu-ne de echilibru.
Regulile si structurile status quo-ului, care, desigur, are calitati yang (la urma urmei, a fost inventat, in mare parte, de catre barbati), ne forteaza sa facem activitati inutile. Trebuie sa ne comportam intr-un anume fel, pentru a nu iesi in afara legii. Si trebuie sa lucram in exces pentru a plati un sistem care ne cere sa arhivam, sa inregistram, sa platim taxe, sa cerem permisiune si sa urmam un milion de reguli stupide – care, ca rezultat, ne forteaza sa ne aplecam in fata unui joc de manipulare, a unei autoritati imbracate intr-un costum de bona: “Drepti in fata patului, legati-va sireturile, capul sus, ca de nu….!” Daca stai sa te gandesti, functia status quo-ului este de a-i exploata pe oamenii simpli, fortandu-i sa munceasca. Status quo-ul este o expresie cristalizata a restrictiilor permanente care provin din dorinta psihologica a ego-ului de a controla – care, desigur, se naste din frica ego-ului de moarte.
La un nivel mai profund, toate jocurile de manipulare sunt mecanisme de evitare a mortii. In cartea sa, Ultimele ceasuri ale luminii soarelui, Thom Hartmann argumenteaza ca avem tendinta de a considera ca popoarele tribale sunt dezavantajate, ignorante si primitive, desi oamenii nu sunt izolati intre ei, asa cum suntem noi, in lumea moderna. Ele au un sistem egalitar si o identitate unica, traind natural de pe urma resurselor locale, regenerabile. Totodata, fiecare membru are sprijinul si alinarea tribului. Dar cel mai important lucru, spune Hartmann, este ca triburile lucreaza, in general, numai doua sau trei ore pe zi. Restul timpului este dedicat odihnei, jocului, ritualului si interactiunii sociale cu ceilalti membri ai tribului.
Dupa mine, aceasta este o existenta yin. Comparati-o cu cosmarul yang si izolarea existentei moderne – fiecare incercand sa ne intretinem, pe noi si familiile noastre – sub reguli aspre, create sa ne jecmaneasca si sa ne ia din putere. Bombardati cum suntem de nenumarate stresuri, fiecare luptandu-se frenetic cu ceilalti pentru a-si castiga existenta, consumam, poluam si ne distrugem mediul inconjurator. Daca jumatate din banii vostri nu s-ar duce pe taxe, impozite si costuri nejustificate, ati putea trai la standardul actual, lucrand numai jumatate de saptamana. In rest, ati putea sa va jucati cu copiii vostri, sa va cresteti propriile legume, sa reciclati, sa mergeti cu bicicleta la carciuma pentru o bere si, pur si simplu, sa traiti. Deci, de fapt, noi suntem subjugati sa consumam, sa poluam si sa producem.
…………………..
A trebuit sa renunt la multe lucruri materiale pentru a ma elibera, dar nu am avut de ales. Progresul meu era inabusit de stupiditatea notiunii moderne, care sustine ca materialismul iti aduce fericire si iti da siguranta. In realitate, este chiar invers, intrucat activitatea consuma energie, lucru care te indeparteaza de siguranta.
…………………..
Este greu de acceptat ca lumea noastra este o expresie a gandurilor noastre colective. Desi voi va aflati, poate, pe calea spirituala, in cealalta directie se indreapta cei care ne controleaza lumea, care sunt bine fixati intr-un sistem ce li se potriveste. Violarea drepturilor, amestecul, manipularea, controlul, jocurile psihologice de control al mintii, santajul emotional, prevederile contractuale discriminatorii, controlul financiar si tacticile teroriste de a se mentine puterea si controlul asupra banilor sunt, fireste, expresiile unui ego scapat de sub control. Totusi, planeta noastra trebuie sa depaseasca aceste probleme, pentru a invata ca exista si o alta cale. Prin urmare, a fi tristi din cauza acestor lucruri, desi este ceva natural, nu arata decat lipsa noastra de ingaduinta in ceea ce priveste evolutia. Poate ca-i va lua omenirii 5000 de ani pentru a se schimba treptat – cu toate ca, vazand nivelul actual de consum haotic si nebunie, cred ca lucrurile se vor destrama mai repede.
…………………
Karma noastra planetara se poate schimba, numai daca fiecare acceptam sa ne schimbam pe noi insine. Dar chiar si daca nu se va schimba niciodata, iar aceasta lume va deveni un adevarat iad, tot trebuie sa va luati partea si sa va indreptati spre lumina.”
Cartea este deosebita. V-o recomand cu caldura. O gasiti cu o simpla cautare in Google: Al Saselea Simt – Stuart Wilde.
Inchei cu o fraza draga mie: Putini oameni traiesc, majoritatea doar exista!
Cu prietenie sincera,
Traian