Salut,
Ce faci? Sper ca te bucuri de viata si esti deja mult mai aproape de scopurile pe care ti le-ai propus dar n-ai indraznit niciodata sa le abordezi.
Eram ieri intr-o cafenea si in timp ce-l asteptam pe prietenul Iliescu (nu ex-presedintele) ma uitam la parchet. Era gri. Insa privit prin sticla maronie a mesei devenea si el maroniu. Soarele batea dintr-o parte direct in masa si umbra de pe parchet, prezenta in dreptul geamului, imi arata tot un parchet maroniu.
Evident: dilema, mare dilema. Daca geamul mesei ar fi fost de fapt o lentila de contact pe ochiul meu, prezenta acolo de la nastere? Ce culoare are parchetul si de unde stiu ca asa e? Unii ar spune ca e gri, pentru ca majoritatea il vede gri. Asa o fi insa, datorita majoritatii au murit multi cercetatori care doreau sa arate adevarul, datorita minoritatii am ajuns sa zburam in ziua de azi, sa avem electricitate, sa mancam tot felul de preparate culinare. Nebunii schimba lumea, nu oamenii normali!
Perceptie versus Adevar! Fiecare dintre noi are dreptul la propria perceptie si are dreptate, asa percepe, pentru ca daca n-ar percepe asa, n-ar spune asa, n-ar crede asa, etc. Dar Adevarul a fost, exista si va ramane neschimbat. Adevarul NU este negociabil, indiferent de statisticile pe baza de opinie.
Ai fost vreodata blocat, impietrit in loc datorita numarului mare de ganduri? Te-ai gandit vreodata exagerat de mult la o situatie anume, doar ca sa-ti dai seama ca nimic din ceea ce gandeai nu avea vreo insemnatate sau vreo urma de adevar, pe scurt, totul era DOAR in mintea ta?
Adevarul este ca multi oameni gandesc prea mult si acest lucru nu-i ajuta intotdeauna sa manifeste ceea ce-si doresc. Ganditul excesiv se foloseste la rindu-i de energia materializarii si iti induce o stare de gandire, de supra evaluare si o sa ajungi intr-un labirint fara iesire existent doar in mintea ta si format din ganduri care se sustin doar pentru a se anula reciproc doua ganduri mai incolo.
Ceea ce e in mintea ta nu este intotdeauna important! Nu te mai lua in serios tot timpul!
Ce trebuie sa intelegi e ca lucrurile care se petrec in mintea ta, gandurile pe care le ai nu sunt intotdeauna adevarate. Este posibil sa nu aiba nicio legatura cu ceea ce se petrece cu adevarat in viata ta!
Gandurile si gandirea iti pot crea scenarii imaginare extrem de subiective despre ceea ce ajungi sa crezi ca reprezinta “realitatea” din viata ta. Aceste ganduri iti pot limita eficienta, comportamentul si actiunile, daca nu esti atent.
Atunci cand incepi sa te detasezi de minte iti dai seama ca mare parte din continutul mintii tale reprezinta chestii consumatoare de timp si inutile de care vrei si este bine sa scapi pentru a avea timp si dispozitie pentru ceea ce conteaza cu adevarat. Este un sentiment minunat de eliberare sa stii ca ceea ce gandesti nu este neaparat ceva important. Poti sa incerci sa FII si sa observi gandurile ca si cand ai fi o persoana din exterior, fara a ti le asuma.
Motivul pentru care aceste lucruri sunt ascunse cunoasterii publice este acela ca omul este foarte usor pacalit sa intre in aceasta hora a ganditului excesiv (imi amintesc de bunicii mei care-mi spuneau ca nu pot sa doarma de ganduri). Asa patesc persoanele cu un simt prea analitic, se gandesc prea mult la ceva si nici macar nu-si dau seama. O cale de a scapa din aceasta capcana este sa-ti dai seama ca mare parte dintre gandurile si chestiile care-ti picura in minte zi de zi nu reprezinta chestii reale din viata ta. Poti sa le privesti din exterior, ca fiind ceva ce se intampla in viata ta sau poti sa fi absorbit de ganduri si sa uiti de tine in aceasta lume pe care, sincer, as asemana-o cu Valea Plangerii din povestile copilariei.
Cu alte cuvinte, iesind din hora incepi sa te bazezi mai mult pe partea dreapta a creierului si nu asa cum scoala ne invata, mai mult pe partea stanga a creierului, partea gandirii si logicii.
Cum sa iesi victorios din lupta cu gandurile?
Cu totii avem un creier prin care trec tone de ganduri. Partea buna este ca atunci cind reusesti sa calmezi si sa reduci traficul de pe autostrada gandurilor o sa te simti mult mai calm, cu o stare de bine si de implinire cum n-ai mai experimentat pina in prezent in viata ta.
Iata cateva chestii pe care le poti incerca:
1. Mediteaza 15-20 de minute zilnic. (macar atat meriti sa-ti oferi DOAR tie din timpul zilnic)
Meditatia este cea mai veche si testata metoda de calmare a mintii. O minte calma este o minte pasnica. Viata ta se va umple de pace si armonie cand mintea iti va fi calma. Vei lasa bucuriile creativitatii sa iasa la iveala, vor aparea idei noi, increderea in tine va spori, vei fi mult mai motivat in tot ceea ce faci, toate acestea venind doar dintr-o minte calma.
2. Incepe-ti ziua devreme.
Daca te culci devreme si te trezesti devreme te bucuri de o viata mai bogata, sanatoasa si plina de intelepciune. Daca iti incepi ziua devreme, mintea ta o sa fie mai ascutita si mai calma, oferindu-ti toate beneficiile generate prin meditatie.
Motivul pentru care aceste lucruri se intampla este acela ca oferi posibilitatea mintii de a fi eficienta prin trezirea de dimineata. Vei avea un obicei mai bun, mintea se va organiza mult mai bine si mare parte din energiile creative vor incepe sa apara. Stiu ca iti poate suna ciudat, dar, daca tot ai vazut cum e viata ta pina acum, de ce sa nu-ti oferi chiar si sub forma de joaca, o viata diferita pentru macar o luna?
3. Da-ti seama cind te-a luat valul gandurilor, constientizeaza ca esti din nou pe pustii, bati campii in mintea ta si da-ti seama de asta, pentru a iesi din starea de captivitate.
Multi oameni spun: trece timpul, nici nu stiu ce am facut astazi! Acestia sunt oamenii “constienti” care ne inconjoara, oamenii care iau decizii, cresc copii, conduc masini si au vietile altora in subordine? Ai vrea sa te afli pe masa de operatie a unui chirurg care la finele zilei isi spune: nici nu stiu ce am facut astazi?
Asa ca uneori e posibil sa-ti dai seama ca zbori pe valurile mintii, fiind absorbit de peisaj. Constientizeaza asta si vei iesi din stare. La inceput e mai greu un pic, dar pune-ti mesaje peste tot sa-ti aminteasca: “Sunt calare pe ganduri?” Simplul fapt ca iti dai seama ca te-au furat gandurile si ca nu sunt atat de importante pe cat credeai te va ajuta sa scapi, pentru ca energiile creative isi vor schimba directia de actiune din interior catre exterior si vei incepe sa creezi in jurul tau, nu in mintea ta.
Exista multe instrumente pe care le poti folosi pentru a scapa din capcana mintii. Important este sa-ti dai seama ca TU nu esti GANDURILE TALE! Gandurile tale reprezinta un aspect al existentei tale, nu linia de baza pe care iti ghidezi viata. E timpul sa te dai cu un pas in urma si sa te observi, poate chiar inventai lucruri despre viata ta care evident, nu sunt adevarate, doar ca tu nu stiai ca gandurile si chestiile din mintea ta NU SUNT CEEA CE ESTI TU!
Care era problema ta acum 6 probleme in urma? Mintea nu tine minte decit ce e nou, acum 10 – 20 de ani te ingrijorai aiurea de cu totul alte probleme dar iata ca anii au trecut si acele probleme sunt demult uitate, tu avand un nou set de creioane colorate pentru a-ti incarca problemele conturate de minte.
Sa ai o zi excelenta!
Cu prietenie sincera,
Traian
Foarte adevarat. Si mie mi se intampla uneori sa ma las atat de coplesita de ganduri incat simt ca-mi va exploda creierul 🙂 Din fericire exista muzica, iar atunci cand canti/dansezi/compui intri automat in starea de flux – armonie si beatitudine.
Tot asa, o ora petrecuta in natura (parc, padure, munte, mare) are acelasi efect tamaduitor de linistire a mintii.
Ma bucur ca ai revenit pe blog 🙂
Buna,
Iti multumesc pentru vizita si pentru comentariu. Cind simt ca e ceva de postat, o fac si ma bucur ca sunt oameni care-mi spun ca primesc cu bucurie ceea ce apare aici. Simt ca articolele au un rost si e perfect! 🙂
Pregatesc surprize!
Toate cele bune,
Traian
Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci este sa intelegi ca viata ta ta este format din experiente si momente unice care se intrepatrund uneori si trebuie sa te bucuri de acestea si sa le traiesti asa cum iti doresti.